17 °c

"Yaşam ağacı" ile organ bağışının önemi anlatılıyor

ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi girişine yapılan ağaç şeklindeki metal anıtta, beyin ölümü gerçekleşenlerin bağışlanan organlarıyla hayat bulan kişilerin isimleri yer alıyor.Hastane Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, yeniledikleri organ nakli merkezinin girişine sembolik, ağaç...

Sağlık Haberi
Yaşam ağacı ile organ bağışının önemi anlatılıyor
"Yaşam ağacı" ile organ bağışının önemi anlatılıyor

ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi girişine yapılan ağaç şeklindeki metal anıtta, beyin ölümü gerçekleşenlerin bağışlanan organlarıyla hayat bulan kişilerin isimleri yer alıyor.

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, yeniledikleri organ nakli merkezinin girişine sembolik, ağaç şeklinde metal bir anıt koyduklarını söyledi.

Anıtla organ bağışının önemini anlattıklarını belirten Aydınlı, "Ağacın gövdesi ve kökleri organ bağışı yapanları, yaprakları ve çiçekleri de organlarıyla hayata tutunan, filiz açan insanları temsil ediyor. Halkımızı bu ağacın gövdesine ve köklerine destek vermeye çağırıyorum." dedi.

Türkiye'de 20 binin üzerinde böbrek, 3 bine yakın da karaciğer bekleyen kişi olduğuna dikkati çeken Aydınlı, Türkiye'deki "yüce yürekli insanlar" sayesinde organ nakli yapabildiklerini vurguladı.

Herkesin bir gün organ bekleyen kişi konumuna gelebileceğine işaret eden Aydınlı, "Düşünün, 4 aylık bir çocuğunuz var, beyin ölümü oluşuyor ve gelip size 'Başka çocuklar var, sıkıntıdalar. Onların hayatını kurtarmak ister misiniz?' diye soruyorlar. Bu yüce gönüllü insanlar 'Evet' diyorlar. Bu ülkenin hamuru kaliteli ve sağlam. İnsanımız iyi anlatıldığı zaman birçok şeyi kabulleniyor." dedi.

Sağlık Bakanlığının organ bağışı konusunda güzel işleyen bir sistemi olduğunu vurgulayan Aydınlı, "Hiçbir şekilde kimseyi ayırt etmeyecek şekilde hakkaniyetli bir sistem var. İnsanlarımız lütfen güvensinler ve organ bağışına sıcak baksınlar. Çünkü organın tek kaynağı insan. Birçok çalışma gerçekleştiriliyor yapay organ yapılsın diye ama bu daha süreç alacak." diye konuştu.

Aydınlı, beyin ölümü hakkındaki tartışmaların gereksiz olduğunu, bunun tıbben, dinen ve hukuken "ölüm" anlamına geldiğini bildirdi.

Beyin ölümünün bitkisel hayatla karıştırılmaması gerektiğini kaydeden Aydınlı, "Bitkisel hayatta insanlar yatalak da olsa, hiçbir fonksiyonu da olmasa uzun süre durabilirler. Beyin ölümü, ölümdür. Bu insanlara sadece Allah'tan rahmet dileyebiliriz." dedi.

Sıradaki Haber