17 °c

Mardin lezzet durakları

Bir masal diyarını anımsatan Mardin geçmişi, tarihi eserleri, dar sokakları ve birbirinden lezzetli yemekleriyle insanın aklını başından alıyor.

Seyahat Haberi
Mardin lezzet durakları
Mardin lezzet durakları

Tadındaseyahat sitesinin yorumuna göre; kendine has mimarisi ve farklı dinlerin bir arada yüzyıllardır kardeşce yaşaması, bir yanda ezan okunurken diğer yanda çanların çalması gibi güzellikler beni kendine çekiyor. Mardin belki Adana, Antep veya Hatay gibi yemek denilince ilk akla gelen şehirlerden biri değil ama orada geçirdiğiniz zaman içinde çoğu şeyi çok beğeneceksiniz.

İşte size lezzet durakları:

Cercis Murat Konağı: Mardin’e gitmeden önce yıllardır adını duyduğum bir mekan Cercis Murat Konağı. Mardinli şef Ebru Baybara Demir’in yıllar önce açtığı bu restoran mutlaka gidilmesi ve deneyimlenmesi gereken yerlerin en başında. Geçtiğimiz günlerde Ebru şef, Basque Culinary World Prize yarışmasında finale kalan dünyanın en iyi 10 şefinden biri seçildi.

Yemekleri tadınca ne kadar yerinde bir ödül olduğunu anlayacaksınız. Bu mekan yörenin yemeklerine hayran olmamızı sağladı. Yemeğinizi özellikle cumartesi akşamları yapılan yemek showuna denk getirmelisiniz. Süryani yemeği olan Dobo Dolma’yı yerli ve ilaçsız tohumdan elde edilen Karadağ pirinci ile yapılıyor. Kuzular 12 aylık ve gezen hayvanlar. Sebzeleri ise kendileri yetiştiriyorlar. Show sırasında garsonlar yemeği davul zurna ile getiriyor ve aşçı kadınların önünde bulunan dev tavaya döküyorlar. Onlar da yemeği servis ediyorlar. Çok eğlenceli bir sunum sakın kaçırmayın!

Şahreman Lokantası: Mahalli yemekler servis eden bir esnaf lokantası. Mardin Tabak adlı yemeklerini isterseniz sembusek, irok, etli ekmek, ekşili dolma, Mardin türlü ve kaburga dolma ile işkembe dolmasını bir arada deneme fırsatınız olur…

Kebapçı Rıdo: Mardin’e özgü Mardin kebap yemek isterseniz adres Rıdo. Şişlere geçirilen satırla kıyılmış etlerden yapılan bir kebap. Yanında da ayran! Kredi kartı geçmiyor.

Kebapçı Yusuf: Yine kebap severler için bir mekan. Fıstıklı kebabı çok meşhur.

Cihan Lokantası: Midyat'a giderseniz yemek yemek için en iyi adres Cihan Lokantası. Mardin tandır, kuzu gerdan, kuzu kaburga ve perde pilavı inanılmaz lezzetli. Sonunda da irmik helvasını mutlaka deneyin.

Bagdadi Restaurant: Eski bir konakta yer alan restoranda yöresel lezzetlerle birlikte fasıl eşliğinde güzel bir akşam geçirebilirsiniz.

Artuklu Kahve: Burada Mardin’e özgü Dibek kahvesinden tadabilirsiniz. Yada satın alıp eve götürebilirsiniz. Burası aynı zamanda bir kuruyemişçi. Mardin’in nefis cevizli sucuklarından ve hayalet denilen mavi badem şekerlerinden de buradan alabilirsiniz. Bu şekerlerin tarçın ve zencefilli olanları da mevcut.

Mardin İkliçe Çöreği: Mardin’in baharatlı mahlepli çöreği. Özel günlerde ve törenler yapılıp dağıtılan bu çörekleri fırınlarda da bulabilirsiniz. Matador Ekmek Fabrikası küçük şirin bir fırın ve çok güzel çörekler yapıyorlar.

Mezopotamya Otantik Cafe: Harika bir Mezopotamya manzarasına karşı bir mırra (acı kahve) içmek isterseniz adres burası.

Süryani Şarapları: Mardin’e gitmişken Süryani şaraplarını deneyebilirsiniz. Eski şehirde yer alan dükkanlarda tadım yapıp dilediğiniz şarabı alabilirsiniz. Bunlardan biri Siras şarapçılık.

Sıradaki Haber