17 °c

Milli astronot için ilk adım!

Milli astronot için ilk adım sonunda geldi. Dünyanın ilk 5 uzay ve havacılık merkezinden birisi olacak Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi’nin (GUHEM) temeli Bursa’da atıldı.

Güncel Haberi
Milli astronot için ilk adım!
Milli astronot için ilk adım!

​Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Uzay Havacılık Savunma Konseyi ve Kümelenmesi ile sektörde faaliyet gösteren veya üretim potansiyeli bulunan firmaları aynı çatı altında topladı.

BTSO, Gökmen Projesi kapsamında yaptırılacak Türkiye'nin ilk uzay temalı merkezi Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi'nin (GUHEM) temelinı attı.

TÜBİTAK desteği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle yaptırılacak merkez, 13 bin metrekare kapalı alana inşa edilecek.

İçinde uzay ve havacılıkla ilgili eğitim amaçlı düzenek ve sergilerin yer alacağı GUHEM, 125 milyon liraya mal olacak.

Projenin temel atma törenine Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ve Bursa protokolü katıldı.


Yeni Şafak'tan Murat Palavar'ın 'Milli astronot için ilk adım' başlıklı haberine göre, programda konuşan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Türkiye'nin 1., 2., 3. sanayi devrimini kaçırdığını 4. sanayi devrimini yakalama fırsatı olduğunu söyledi.

Hazırlıklı olmamız gerektiğini söyleyen Işık "Bu merkezin kurulmasını gençlerimizde bilime teknolojiye uzay ve havacılığa merak uyandırması açısından önemli görüyorum. Belki 20 yıl sonra 'Türkiye'nin havacılıkta en iyi şehri hangisi' derseniz ben size Bursa derim" dedi. 

Türksat 6A'yı 2020'de uzaya fırlatmayı hedeflediklerini belirten Işık, uydunun uzay ve haberleşme çalışmalarında kullanılacağını kaydetti.

ABD'de uzay ve havacılık alanında çalışan insan sayısının 260 bin olduğunu söyleyen Işık Türkiye'de bu sayının binin altında olduğunu söyledi.

Işık "Bu noktada özellikle bu tesisi son derece önemsiyoruz. Çağ uzay çağı. Uzay yolculukları başlıyor. Pek çok yeni çalışma var. Uzay çalışmalarının hukuku oluştu. Önümüzdeki süreçte dünyada insanların en fazla kafa yoracağı alanlardan bir tanesi" ifadelerini kullandı. 

Bakan Işık, Gökmen projesini büyük bir heyecanla izlediğini söyledi.

Işık, "Bugün temel atmasını yapıyoruz. Bu tesis bittiğinde içerisindeki düzenekler yerleştirildiğinde çocuklarımız bu alana büyük bir ilgi duyacaklar. Gökmen projesi büyük bir kararlılıkla hayata geçecek" diye konuştu.

Sıradaki Haber