17 °c

"Modern zamanın prangaları" konferansı

İZMİR (AA) - Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, "Bugünkü dünya, bugünkü teknoloji beynimizden çıktı ama beynimizle uyumlu değil. O nedenle fişi ne kadar çekerseniz o kadar mutlu olacaksınız" dedi.Prof. Dr. Canan, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK) Ege Üniversitesi yerleşkesinde bulunan...

Teknoloji Haberi
Modern zamanın prangaları konferansı
"Modern zamanın prangaları" konferansı

İZMİR (AA) - Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, "Bugünkü dünya, bugünkü teknoloji beynimizden çıktı ama beynimizle uyumlu değil. O nedenle fişi ne kadar çekerseniz o kadar mutlu olacaksınız" dedi.

Prof. Dr. Canan, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK) Ege Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Zübeyde Hanım Yurdu konferans salonunda düzenlenen "Modern zamanın prangaları" konulu konferansa katıldı.

Psikolog Tuba Karacan'ın moderatörlüğünü yaptığı konferansta soruları yanıtlayan Canan, gerçek hayatta 200 kişiyle sosyal ilişkiye girebilecek kapasiteye sahip insan beyninin sosyal medya gibi etkenlerle binlerce kişiyle irtibatlı gibi güdülendiğini, bunun kişi davranışları üzerinde olumsuz etken oluşturduğunu dile getirdi.

Buna, günümüzde artan boşanmaların da en büyük sebebinin sosyal medya mecralarında görülen alternatif çeşitliliği olduğu örneğini veren Canan, "Bugünkü dünya, bugünkü teknoloji beynimizden çıktı ama beynimizle uyumlu değil. O nedenle fişi ne kadar çekerseniz o kadar mutlu olacaksınız." dedi.

- "Beynin hafıza kaydı duygusal temelli"

İnsan beyni üzerinde bugüne kadar birçok araştırma yapıldığını, bu çalışmalarda hafızanın depolama şeklinin nasıl olduğuna dair bir bulgu elde edilemediği ifade eden Canan, beynin hafıza kayıt sisteminin duygusal temelli çalıştığının görünen bir gerçek olduğunu ifade etti.

İnsanların beş yaşına kadar olan hatıralarını çoğunlukla hatırlamadığına dikkati çeken Canan, ancak korkma, sevinme ve üzülme gibi durumlarda bu yaşın da altında anıların hatırlanabildiğine işaret ederek, "Duygusal olarak ihtiyaç duyduğunuz her şeyi kendi kendimize öğrenebiliriz. Bir şeyi başarmak için yeterince sevmeliyiz ve istemeliyiz. Hayatta başarılı olmak için de büyük, uçuk bir hayaliniz olsun. Göreceksiniz sınavlarınız nasıl da kolaylaşacak. Şimdiden 20-30 yıl sonra ne olmak istediğinizi, neyi başarmak istediğinizi düşünün. Önünüzdeki hedeflerin büyüklüğü karşınıza çıkan engelleri küçültecektir." şeklinde konuştu.

- "İnsan beyni parmak izi gibi"

Dünyadaki 8 milyar insanın beyninin de yapısal olarak parmak izi örneğinde olduğu gibi farklı farklı olduğuna işaret eden Canan, şöyle konuştu:

"Bu benzersiz donanımı herkes kendisi için kullanmalıdır. Unutmayın sizden sadece bir tane var. Bu dünyaya sizden bir tane daha gelmeyecek olmasının bir anlamı var. Her insanın beyni bir şeyi başarmaya, yeni bir şey bulmaya elverişlidir. Benzeri olmayan bir beyne sahip olarak, demek ki özel bir göreviniz var. Her insanın şahika düzeyinde başarı gösterebileceği bir alan mutlaka var. Bütün mesele başarılı olabileceğiniz bu alanı ömür dediğimiz hayatın içinde sürekli bir arayış içinde olup bulmak ve o başarıyı yakalayabilmek için sürekli çalışmak."

Gençlik ve Spor Bakanlığı KYK Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Yavuz Selim Ayaz, KYK İzmir Bölge Müdürü Yakup Karaca ile Ege Üniversitesi Öğretim Üyelerinin de katıldığı konferansa, öğrenciler de ilgi gösterdi.


Sıradaki Haber