17 °c

Ofis yazışmalarında emoji kullananlar dikkat!

İsrailli bilim insanlarının araştırmasına göre ofis içi yazışmalarda emoji kullanımı faydadan çok zarar sağlıyor. Emoji kullanan bir çalışan, karşı tarafta işinin ehli olmadığı gibi bir izlenim bırakıyor.

Güncel Haberi
Ofis yazışmalarında emoji kullananlar dikkat!
Ofis yazışmalarında emoji kullananlar dikkat!

İsrail'in Negev kentindeki Ben Gurion Üniversitesi'nden bilim insanları, yaptıkları bir deneyle emojilerin (gülen surat) ofis içi yazışmalardaki etkisini inceledi.

Deney için 29 ülkeden 549 katılımcıya, birbirinin aynı olmakla beraber bir kısmı gülen surat emojisi içeren e-postalar okutuldu.

Daha sonra okurlara e-posta'yı gönderen kişinin ne derece arkadaş canlısı ve işinde usta olduğunu düşündükleri soruldu.

Katılımcıların çoğu, ilk soruyla ilgili bir yorum yapamazken,emoji içeren metni gönderen kişinin işinde iyi olmayabileceği çıkarımında bulundu. 

Katılımcılardan e-postaya cevap vermeleri istendiğinde ise emoji içermeyen e-posta'yı okuyan katılımcıların cevaplarının daha detaylı olduğu görüldü.

Öte yandan gönderenin fotoğrafının görüldüğü ya da tanınan biri olduğu e-posta'larda emoji kullanımının olumuz bir algıya neden olmadığı anlaşıldı.

Fotoğrafsız ve emoji içeren e-postaları okuyan katılımcıların büyük çoğunluğunun, göndericinin kadın olduğunu düşünmesi de deneyde dikkat çeken bir diğer nokta oldu.

Çalışmayı yapan ekibin başında yer alan Ella Glikson, sonuçların ardından, ofis çalışanlarını emoji kullanmadan önce iki kere düşünmeleri konusunda uyardı:

"Gerçek gülümsemenin aksine, gülen surat emojileri karşı tarafta arkadaş canlısı bir etki yaratmadığı gibi, bu kişinin işinin ehli olmadığı algısına neden oluyor. (…)

Şimdilik, diyebiliriz ki, gülen surat, ancak muhatabınızı tanıyorsanız gerçek gülüşü ikame edebilir.

İlk defa muhatap olunacak kişiler içinse, yaş ve cinsiyete bakılmaksızın gülen surattan uzak durmakta yarar var."

Sıradaki Haber