17 °c

Avrupa Katalonya'da yapılacak referandumu bekliyor

İspanya'nın, Katalonya'nın başkenti Barcelona'da bu pazar düzenlenmesi planlana bağımsızlık referandumu öncesi, ülkede gerilim artmış durumda.

Dünya Haberi
Avrupa Katalonyada yapılacak referandumu bekliyor
Avrupa Katalonya'da yapılacak referandumu bekliyor

İspanya’nın Katalonya özerk bölgesindeki bağımsızlık referandumunun akıbeti meçhul. Polise seçim lokallerini kapatma emri verildi. Katalonya yönetimi ise 1 Ekim'deki referandumu iptal etmeyi düşünmüyor.

HAVA SAHASI KAPATILDI

Haber7'nin haberine göre, İspanya, Katalonya Özerk Bölgesi'nin başkenti Barcelona'nın hava sahasını 2 Ekim'e kadar küçük uçak ve helikopterlere kapatacağını açıkladı. El Mundo gazetesinin aktardığına göre, kısıtlamanın amacının 1 Ekim'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumu öncesinde gerçekleşebilecek gösterilerin havadan görüntülenmesini engellemek adına olduğu aktarıldı.

Katalan hükümeti sözcüsü Jordi Turull ise bölge genelinde 2315 oy verme noktasının ve 7200 seçim görevlisinin hazır olduğunu belirterek, "Toplamda oy verme hakkı olan 5.3 milyon Katalan oy vermeye çağırıldı" dedi.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: REFERANDUM YAPILMAYACAK

İspanya Hükümeti, 1 Ekim'de Katalonya'da hiçbir şekilde oylama yapılmayacağını açıkladı. İspanya Hükümet Sözcüsü Inigo Mendez de Vigo yaptığı açıklamada, Katalonya'nın bağımsızlığı için pazar günü planlanan referandumun yapılmayacağını bildirdi. Mendez de Vigo hükümetin seçimlerin yasa dışı olduğu yönündeki tutumunu yineleyerek, "1 Ekim'de referandum yapılmayacak" dedi.

SANDIK VE OY PUSULALARINA EL KONULMUŞTU

İspanyol jandarmasının İspanya Anayasa Mahkemesi'nin yasa dışı olduğuna karar verdiği Katalonya bağımsızlık referandumu ile ilgili olduğu açıklanan 2.5 milyon oy pusulası ile 100 seçim sandığına el koyduğu açıklanmıştı. Baskının yapıldığı deponun sahibi ise sandıkların Barcelona Futbol Kulübünde yapılacak seçimler için olduğunu öne sürmüştü. Daha önce de 10 milyon oy pusulasına el konulduğu belirtilmişti.

TÜM GÖZLER PAZAR GÜNÜNE ÇEVRİLDİ

Pazar günü şiddet olaylarının patlak vermesi herkesin ortak endişesi. İspanyol medyası Avrupa'daki otonom grupların Barcelona'nın yolunu tuttuğunu bildiriyor. Madrid hükümeti ve İspanya Anayasa Mahkemesi Katalonya yönetiminden yasalara uyulup referandumun iptal edilmesini istiyor. Ancak Katalanlar 1 Ekim pazar günü referandum yapmakta kararlı.

Sıradaki Haber