17 °c

Donald Trump'ın sözleri İsveç'te isyan çıkardı

Cumartesi akşamı, İsveç'teki göçmenlere dair sözleri ile dünya gündemine oturan ABD Başkanı Trump, bölgede yaşayanları sokaklara döktü...

Dünya Haberi
Donald Trumpın sözleri İsveçte isyan çıkardı
Donald Trump'ın sözleri İsveç'te isyan çıkardı

ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump'ın göçmenlere ilişkin yaptırımları devam ediyor. 26 Ocak'ta ülkesinde yaşayan göçmenlere ağır yaptırımlar getiren yasayı imzalayan Trump, cumartesi akşamı da İsveç'e dair söylemleriyle gündem oldu. İsveç için, "Olanlara bakın!" diyerek terör iması yapan Trump'a tepki gecikmedi.  ABD Başkanı'nın sözlerinden iki gün sonra İsveç karıştı. Başkent Stockholm'deki göçmen banliyösünde maskeli eylemciler sokağa indi, polisle çatışıp araçları ateşe verdi.

İsveç polisi, başkent Stockholm'de göçmenlerin yoğunluklu olarak yaşadığı bir mahallede çıkan isyan sonrasında inceleme başlattı.

Pazartesi akşamı mevzu patladı

Pazartesi akşamı Rinkeby mahallesinde polis bir kişiyi uyuşturucu şüphesiyle gözaltına almak isteyince başlayan olaylar bir isyana dönüştü.

Olay Donald Trump'ın Cumartesi akşamı, İsveç'in göçmen politikalarından bahsedip ülkede henüz bir olay yaşanmamışken "Dün akşam İsveç'te olanlara bakın" demesinden iki gün sonra yaşandı.

Bazıları maskeli olan eylemciler Pazartesi yerel saatle 20.00'de polise taş attı ve araçları ateşe verdi. Rinkeby'de daha önce de benzer olaylar yaşanmıştı.

Polis ateş açtı

Polisler Pazartesi akşamı gerçekleşen eylemler sırasında havaya uyarı ateşi açarken bir polisin de taş atan bir eylemciye ateş ettiği açıklandı. Bu İsveç için sıra dışı bir durum. Fakat ateşli silah sonucu yaralandığı bildirilen herhangi biri olmadı.

Dagens Nyheter gazetesinden bir fotoğrafçı ise fotoğraf çekerken bir grup tarafından saldırıya uğradığını ve geceyi hastanede geçirdiğini açıkladı.

Göçmen nüfusu yoğun

Polis sözcüsü Lars Bystrom "Bu gibi durumlar her zaman yaşanmaz ama yaşandığında da her zaman üzücü olur" dedi. İsveç'te göçmen nüfusun yoğun olduğu ve iş ile entegrasyon konularında sorunların bulunduğu bölgelerde benzer karışıklıklar yaşanıyor.

Donald Trump Cumartesi akşamı Florida'daki bir mitinginde İsveç'in Fransa, Belçika ve Almanya'daki gibi terörist saldırılarla karşı karşıya kalabileceğini söylerken şu ifadeleri kullanmıştı:

"Almanya'da olanlara bakın, dün akşam İsveç'te olanlara bakın. İsveç, kim inanabilirdi ki… İsveç. Çok sayıda aldılar. Şimdi hiç tahmin edemedikleri sorunlarla karşılaşıyorlar."

Trump'ın bu sözleri üzerine kullanıcılar sosyal medyada #lastnightinSweden (#düngeceİsveçte) ve #Swedenincident (#İsveçolayı) etiketlerini açtı.

İsveç'in Washington'daki büyükelçiliği ise ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama talep etti. Eski Başbakan Carl Bildt da Twitter'da "İsveç? Terör saldırısı? Ne tüttürüyordu?" paylaşımında bulundu.

ABD Başkanı, daha sonra Twitter'da haber kanalı Fox News'da gördüğü haberleri kastettiğini söyledi. Trump, "İsveç'te neler olduğuyla ilgili yaptığım açıklama @FoxNews'de yayınlanan mülteciler ve İsveç hakkındaki haberle ilgiliydi" dedi.

Sıradaki Haber