17 °c

Dünya nükleer savaşın eşiğinde!

Kuzey Kore ile ABD adeta savaşın eşine geldi. Pyongyang yönetimi, ABD'ye ait adayı 4 füzeyle vurma planı yaparken, ABD başkanı Trump üstü kapalı nükleer tehdidinde bulundu. ABD'ye ait savaş gemisi de bu sabah Çin sularına girdi.

Dünya Haberi
Dünya nükleer savaşın eşiğinde!
Dünya nükleer savaşın eşiğinde!

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore yönetimini uyararak ABD'ye karşı bir adım atmaları durumunda "çok ama çok endişeli olmalılar" dedi. Kuzey Kore yönetiminin kendisine çeki düzen vermemesi durumunda 'çok az uluslun karşılaştığı türden bir tehditle karşı karşıya kalacağını' da söyleyen Trump, Pyongyang yönetimine karşı çok sert açıklamalar yaparak tansiyonu yükselttiği eleştirilerine de tepki gösterdi.

Tehditlerini golf külübünden yaptı

New Jersey eyaletindeki golf kulübü Bedminster'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, 'ateş ve öfke' açıklamasının arkasında olduğunu söyleyerek, "Kimileri o açıklamamın çok sert olduğunu düşünüyor. Belki de yeterince sert değildi" dedi.

Savaş gemileri Çin sularında

Bu arada ABD donanmasına ait bir savaş gemisinin Çin Denizi'ne girdiği aktarıldı. Çin Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları, Güney Çin Denizi'ndeki Nanşa (Spratly) Adaları'na yakınlaşan ABD savaş gemisi nedeniyle Washington yönetimini "provokasyonla" suçladı. Olay sırasında yakınlarda Çin gemilerinin de bulunduğunu aktaran yetkili, Çin gemilerinden ABD'ye ait destroyere bölgeyi terk etme çağrısı yapılıp yapılmadığını bilmediğini ifade etti. Buna karşın, dünyanın iki büyük gücünün bu kadar yakınlaşması tansiyonun birden yükselmesine neden oldu. 

4 füzeli saldırı planı

Pasifik'teki Amerikan adası Guam'ı füzeyle vurabilecekleri mesajı veren Kuzey Kore yönetimi, dün de bu planın ayrıntılarını paylaştı. General Kim Rak-Gyom, resmi haber ajansından duyurulan açıklamasında Guam'a yönelik füze saldırısı planının bu ayın ortasında tamamlanacağını ifade etti. General Kim Rak-Gyom'un açıkladığı plana göre Hwasong-12 modeli 4 adet füze aynı anda ateşlenecek ve Japonya üzerinden Guam'a doğru yönlenecek. Füzeler 3 bin 356.7 kilometreyi 17 dakika 45 saniyede uçtuktan sonra Guam'ın 30 ila 40 kilometre açığına düşecek.

Japonya ve G.Kore tedirgin

Kuzey Kore'nin planında füzeleri Japonya üzerinden yollayacağının yer alması Tokyo'yu da rahatsız etti. Japonya Savunma Bakanı Itsunori Onodera, parlamentonun alt kanadındaki konuşmasında Kuzey Kore'nin atmayı planladığı füzelerin Japonya'ya tehdit olursa vurulacağını söyledi. Kuzey Kore'nin düşman komşusu Güney Kore ise eğer Pyongyang, Guam'daki Amerikan üslerini vurmaya kalkarsa 'katı ve güçlü' bir cevap alacağını duyurdu. 

Sıradaki Haber