17 °c

Esad İdlib'de kimyasal silah kullandı! Klor gazı nedir?

Suriye'nin İdlib kentine saldırı düzenleyen Esad'ın kullandığı kimyasal bomba belli oldu. 100'den fazla kişinin öldüğü ve sayısız yaralının bulunduğu saldırıda Esad klor gazı kullandı. Peki klor gazı nedir?

Dünya Haberi
Esad İdlibde kimyasal silah kullandı! Klor gazı nedir?
Esad İdlib'de kimyasal silah kullandı! Klor gazı nedir?

İdlib'de kimyasal silah kullanan Beşar Esad insanlık tarihinin en korkunç katliamlarından birine imza attı. Klor gazıyla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 100'ü aşarken 500 sivil de gazdan etkilendi. 

KLOR GAZI NEDİR NASIL ÖLDÜRÜR?

Klor gazı ilk defa I. Dünya Savaşı'nda Almanya tarafından kimyasal silah olarak kullanıldı. Berlin'de açılan bir kimya enstitüsünde üretilmiştir. Klor gazı suyla temas ettiğinde hidroklorik asit ve hipoklorik asit oluşturan bir tepkime gerçekleşir. Bu nedenle göz ve akciğerler gibi vücudun nemli bölgelerini tahriş eder, solunum güçlüğüne, boğazda daralmaya ve akciğer ödemine sebep olur.

Klor gazının ölümcül oranı ise litre başına 2,5 miligramdan ibaret. Bu oranda bir klor içeren hava birkaç dakika solunursa insanı boğarak öldürür. İşte İdlib'de Esad'ın yaptığı bu.

Klor, boğucu kokulu, yeşilimsi sarı renkli gazdır. Havadan yaklaşık 2,5 kat ağır olan klor suda az çözünür. "Klor suyu" adı verilen bu çözelti, altını bile etkileyecek güçte bir yükseltgeyicidir.

Havadan 2,5 kat ağır olan klor ilk zamanlar bir bileşik olarak kabul ediliyordu. Klor ilk olarak 1774 yılında Carl Wilhelm Scheele tarafından keşfedildi. 1810 yılında ise bugünkü ismi Humphry Davy tarafından verildi.

Sıradaki Haber