17 °c

Gayrimeşru referanduma arabulucu olmak istiyorlar

Irak'taki gayrimeşru referandum sonrası ABD, BM ve Arap Birliği ayrı ayrı hepsi kollarını sıvadı ve arabuluculuk için hazır olduklarını belirtti.

Dünya Haberi
Gayrimeşru referanduma arabulucu olmak istiyorlar
Gayrimeşru referanduma arabulucu olmak istiyorlar

ABD

Beyaz Saray geçtiğimiz haftalarda Katar ve Körfez ülkeleri arasında yaşanan krizde, bu durumu çözmek için arabuluculuk yapabileceğini açıklamıştı. Bir kez daha harekete geçen ABD, bu kez de Irak'taki kanunsuz referandum sonrası Erbil - Bağdat arasındaki krizi çözmek istediğini belirtti.

"İKİ TARAF ARASINDA KONUŞMA SAĞLARIZ"

Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert, "Başından beri bu referanduma karşı olduğumuz konusunda çok açık olduk, çünkü bunun istikrarsızlık sağlayacağını düşündük. Bunların yanı sıra ise gerginliğin artması noktasında ise dikkatli olmak istiyorum." diye konuştu.

Heather Nauert, "Gerek Erbil'le gerekse Bağdat'la çok sayıda görüşmelerimiz oldu. Son birkaç güç içerisinde Bakan, iki taraftan da mevkidaşlarıyla görüştü. Eğer istenirse, ABD iki taraf arasında konuşma sağlanmasına yardımcı olmayı ister. Fakat bu konuda net olmak istiyorum, sadece istenirse. Eğer herhangi bir yardımımız istenirse." dedi.

BM

Irak Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletlerin (BM), Merkezi Hükümet ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında gayrimeşru referandum nedeniyle oluşan krizin çözümü için ara buluculuk teklifinde bulunduğunu duyurdu.

Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi ile BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis'in başkent Bağdat'taki görüşmesinin ardından bakanlık tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamaya göre Kubis, "BM olarak IKBY ile olan sorunun çözümünde size yardımcı olmaya hazırız. Uluslararası toplum, Irak'ın toprak bütünlüğünden yanadır. Irak, özellikle terör örgütü DEAŞ'a karşı kazandığı zaferin ardından bugün tüm dünyanın ilgi odağı oldu." ifadelerini kullandı.

Kubis, söz konusu ara buluculukla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

Irak'ın tüm illerinin DEAŞ'la mücadelede katkısının olduğunu belirten Caferi ise bunun, Irak'ın mezhebi ve etnik olarak bir bütün olduğunu gösterdiğini kaydetti. Bakan Caferi, BM'yi Irak'ta daha etkin rol oynamaya çağırdı.

ARAP BİRLİĞİ

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu'l Gayt ve Irak Dışişleri Bakanı Caferi, telefonda gayrimeşru referandumu görüştü.

Arap Birliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, ikilinin görüşmesinde 25 Eylül sonrası Irak'taki durum ele alındı.

Irak hükümetinin gayrimeşru referandumun yansımalarına bakışı ve ülkenin toprak bütünlüğünün korunması için Arap Birliğinden beklenenlerle ilgili bilgi alan Ebu'l Gayt, Caferi'ye Irak'ın çoğulcu ve federal yapısını korumak için ara buluculuk görevi üstlenmeye hazır olduklarını iletti.

Arap Birliğince 12 Eylül'de yapılan Dışişleri Bakanları 148'inci Toplantısı'nda, anayasaya aykırı olduğu için söz konusu referanduma karşı tavır alınmıştı.

Sıradaki Haber