17 °c

İdlib'te kimyasal saldırı! 100'den fazla can kaybı var

Suriye'nin batısındaki kente bağlı Han Şeyhun kasabasına rejim veya Rus uçakları kimyasal bombalar attı. Hayatını kaybeden 100'den fazla sivil arasında çok sayıda çocuk da var. .

Dünya Haberi
 İdlibte kimyasal saldırı! 100den fazla can kaybı var
İdlib'te kimyasal saldırı! 100'den fazla can kaybı var

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İdlib'de rejim veya Rus savaş uçaklarının kimyasal saldırısında en az 100 kişinin öldüğünü bildiriyor. Uluslararası ajanslarının son dakika koduyla duyurduğu habere göre, yaşamını yitirenlerin birçoğu çocuk. Rusya Savunma Bakanlığı kendi uçaklarının saldırya katılmasığını açıkladı.

Kullanılan gazın Sarin gazı olma ihtimali üzerinde duruluyor. BBC'ye konuşan doktorlar, kurbanlardaki bulguların kimyasal saldırıyı gösterdiğini bildiriyor.

İlk saldırının ardından yaralıların taşındığı hastane havadan vuruldu. İdlib'deki Al Jazeera muhabiri, ilk saldırının ardından savaş uçaklarının bu kez yaralıların tedavi gördüğü bir hastane ve sivil savunma teşkilâtına ait bir binayı vurduğunu bildiriyor.

BBC Arapça Servisi'ne konuşan yerel ilk yardım yetkilisi Muhammed Resul ise, saldırı haberinin kendilerine sabah saat 06:45 sıralarında geldiğini söyledi:

"Olayı duyduktan hemen olay yerine ambulanslar gönderdik. Sokakta yaralı durumda, nefes almakta güçlük çeken insanlar ve çok sayıda çocuk vardı. Boğulma şikayeti yaşayan 300 kişi olduğu bildiriliyor. Durumu tarif etmem çok güç."

Boğuldular, nefes alamadılar...

Saldırının gerçekleştiği yer, ülkenin batısındaki İdlib'e bağlı Han Şeyhun kasabası. Uçakların attığı bombalardan 500'den fazla kasaba sakini etkilendi.

Saldırı sonrası çok sayıda insan boğulma tehlikesi geçirdi ya da nefes almakta zorlandı. Bazı kurbanların ağızlarından köpük geldi.

Fransa'dan BMGK'ya çağrı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, BM Güvenlik Konseyi'ne İdlib'deki saldırı ile ilgili olarak acil toplanma çağrısı yaptı. "Bu iğrenç saldırıyı kınıyorum" diyen Ayrault, “Uluslararası güvenliği tehlikeye atan böylesi ciddi eylemler karşısında, herkesi sorumluluklarından kaçmamaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

Ambulanslar yaralıları alıyor

Sınırın Türkiye tarafında da hareketlilik var. Anadolu Ajansı, klor gazlı saldırının ardından çok sayıda ambulansın Cilvegözü Sınır Kapısı'nda beklediğini aktarıyor. Özel kıyafet giymiş sağlık ekipleri, gelen yaralıların ilk kontrolünü yaptıktan sonra Türkiye'ye girişlerine izin veriyor.

Ambulansların taşıdığı altı yaralı, Reyhanlı Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. İhlas Haber Ajansı, yaralılardan birinin yaşamını yitirdiğini bildiriyor.

Gün içinde çok sayıda yaralının hastaneye getirilmesi bekleniyor.

Sıradaki Haber