17 °c

Merkel'den gözaltılara sert tepki

Türkiye'de iki Alman vatandaşının daha gözaltına alınması üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel'den sert tepki geldi. Merkel, "Bu duruma kararlı bir tepki vermeliyiz" dedi.

Dünya Haberi
Merkelden gözaltılara sert tepki
Merkel'den gözaltılara sert tepki

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'de iki Alman vatandaşının gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Nürnberg’de partisinin düzenlediği bir etkinlikte konuşan Merkel, Federal hükümetin Türkiye politikasında yeni rota değişikliğine gittiğini hatırlatarak "Ancak bugün ortaya çıkan durumun ardından belki de bu politikayı yeniden gözden geçirmemiz gerekli" diye konuştu. Antalya Havalimanı'nda perşembe günü iki Alman vatandaşının gözaltına alınmasına ilişkin "Bu tür gözaltıların çoğu, tamamen bir dayanaktan yoksun" diye konuşan Almanya Başbakanı, "O nedenle burada kararlı bir tepki vermeliyiz“ ifadesini kullandı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Merkel son dönemde Alman vatandaşlarına yönelik Türkiye’de yaşanan gözaltılar hakkında, "Bunların bizim hukuk devleti ilkelerimizle bağdaşır hiçbir yanı yok" diye konuştu.

Gümrük Birliği'nin genişletilmesi söz konusu değil

Almanya Başbakanı, "Bu koşullar altında Türkiye ile Gümrük Birliği’nin genişletilmesi benim için söz konusu olamaz" diye konuştu. Merkel salı günü yaptığı açıklamada da Gümrük Birliği blokajının süreceğini kaydetmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk asıllı Alman seçmenlerin Hristiyan Demokrat Birlik Partisi, Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi’ne oy vermemeleri için yaptığı çağrının kabul edilemez olduğunu kaydeden Merkel, "Buna bizim ülkemizdeki insanlar tek başına karar verir" diye konuştu.

Yaptırım talebi

İki Alman vatandaşının daha gözaltına alınması ile ilgili Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz da Berlin'de bir açıklama yaptı. Yakında Türkiye’ye yönelik yaptırım uygulama noktasına erişileceğini belirten Schulz, "Bunun birkaç hafta veya ay değil, önümüzdeki günlerde Alman hükümeti tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini" söyledi.

Sıradaki Haber