17 °c

New York Times duyurdu! ABD'de Bin Zayed şoku

İsrail’in bölgedeki en büyük müttefiki olan BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in ABD’deki lobisi soruşturma konusu oldu.

Dünya Haberi
New York Times duyurdu! ABDde Bin Zayed şoku
New York Times duyurdu! ABD'de Bin Zayed şoku

İsrail’in bölgedeki en büyük müttefiki olan BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in ABD’deki lobisi soruşturma konusu oldu. Özel Yetkili Başsavcı Robert Mueller, Zayed adına çalışan Lübnan asıllı iş adamı George Nader’in Beyaz Saray ile ilişkilerini mercek altına aldı.

Abu Dabi yönetiminin Beyaz Saray’ın Ortadoğu politikalarını etkilemeye yönelik lobi çalışmaları, Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahelesini araştıran Özel Yetkili Başsavcı Robert Mueller’in merceğine takıldı. BAE’nin yakın ilişki içinde olduğu Lübnan ve Yahudi asıllı iki işadamı, George Nader ve Elliot Broidy vasıtasıyla, Trump yönetiminin öncelikle İran ve Katar politikalarına etki etmeye çalıştığı ortaya çıktı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Beyaz Saray’ın dış politikasına, bağlantılı olduğu işadamları vasıtasıyla etki etmeyi amaçlıyor. ABD merkezli New York Times gazetesi, Rusya Soruşturması’ndan sorumlu özel yetkili başsavcı Robert Mueller’in BAE-Beyaz Saray bağlantısını da mercek altında altığını yazdı.

Habere göre, BAE, Beyaz Saray ve İsrail üçgeninde oluşan ilişki ağı ABD’nin Ortadoğu politikasına etki etmeye yönelik girişimlere sahne oluyor. Abu Dabi yönetiminin, Beyaz Saray’ın özellikle Ortadoğu politikalarına etki etmek amacıyla iki koldan çalıştığı belirtiliyor.

Bu kollardan biri BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in danışmanlığını da yapan Lübnan kökenli Amerikalı işadamı George Nader. İkinci kol ise, Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonun etkili isimlerinden ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun yakın arkadaşlarından Yahudi asıllı Amerikalı milyarder Elliot Broidy üzerinden yürüyor. Nader ve Broidy sık aralıklarla Beyaz Saray’ın kapısını aşındırıyor. Bilindiği üzere ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’e, birinci dereceden gizlilik içeren toplantı ve belgelere erişim izni veren güvenlik onayı, BAE, Çin, İsrail ve Meksika ile bağlantıları gerekçe gösterilerek bir alt seviyeye indirilmişti.

NADER MERCEK ALTINDA

Özel Yetkili Başsavcı Robert Mueller'in, George Nader ve Beyaz Saray arasındaki ilişkiye dikkatini yoğunlaştırdığı biliniyor. Geçen yıl birçok kez, Washington’u ziyaret eden Nader’in, özellikle Jared Kushner ve bir dönem başkan Trump’ın en etkili danışmanı Steve Bannon ile görüşmeler yaptığı kaydediliyor. Nader’ın görüşmelerinde ana gündemin, BAE’nin çıkarları doğrultusunda, yönetimin öncelikle İran ve Katar politikalarını etkilemek olduğu belirtiliyor. Soruşturmaya ilişkin bilgi sahibi kişiler, Mueller’e bağlı ekibin, Nader’i BAE’nin, siyasi destek kazanmak adına, 2016 yılında Trump’ın seçim kampanyasına maddi destek sağlayıp sağlamadığı konusunda sorguladığı ifade ediliyor.

ELE GEÇEN BİLGİ NOTU

Gazetenin ele geçirdiği bir bilgi notuna göre, BAE sadece Nader ile değil Yahudi işadamı Elliot Broidy vasıtasıyla da Başkan Trump ve politikalarına etki etmek istiyor. Bilgi notuna göre Broidy, Beyaz Saray’ı BAE lehine politikalar yürütmesini ikna etmeye yönelik çabaları konusunda Nader’i de detaylı bir şekilde bilgilendiriyor. Bilgi notunun BAE’nin Washington üzerindeki etkisine karşı çıkan bir isim tarafından ele geçirildiği belirtiliyor.

TRUMPLA GAYRİRESMİ GÖRÜŞME TALEBİ

Bilgi notunda, BAE’de yatırımları bulunan ve Abu Dabi yönetimiyle yüzlerce milyon dolarlık iş ortaklığı bulunan Broidy’nin Trump ile Muhammed bin Zayed arasında Beyaz Saray dışında yüzyüze gayriresmi bir toplantı için aracılık yaptığı da belirtiliyor. Broidy’nin bu amaçla iki kez Ulusal Güvenlik Danışmanı H. R. McMaster ile görüştüğü ancak McMaster’ın "Devlet başkanları arasındaki görüşme protokol kurallarına göre yalnız Beyaz Saray’da olur" cevabını verdiği belirtiliyor.

Sıradaki Haber