17 °c

Rusya, Libya'ya askeri müdahaleye hazırlanıyor

Rusya'nın, Avrupa'yı kuşatma stratejisinin yeni halkası olarak Libya'ya askeri müdahale hazırlığı içinde olduğu iddia ediliyor.

Dünya Haberi
Rusya, Libyaya askeri müdahaleye hazırlanıyor
Rusya, Libya'ya askeri müdahaleye hazırlanıyor

Bölgeden gelen haberlere göre Rusya, Avrupa'nın enerji açığını besleyebilecek zenginlikte ve konumda olan başlıca ülkelerden Libya'ya müdahale için Mısır'a askeri yığınak yapmaya başladı.

Habertürk'ün haberine göre, Libya'nın doğusundaki Mısır'a bağlı kıyı kenti Sidi Barrani'ye Rus özel kuvvetleri ve insansız hava araçlarını müdahale amacıyla konuşlandırdı. Rusya'nın Libya'da Mısır'ın desteklediği General Halife Haftar'a bağlı birliklere Kremlin'e bağlı özel ordularla eğitim verdiği de iddia ediliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye'den sonra Libya'ya DEAŞ'la mücadele iddiasıyla askeri müdahale için düğmeye basması halinde Doğu Akdeniz'deki dengeler de bölgedeki pek çok aktörün hesabını altüst edecek.

Suriye müdahalesiyle fiilen Türkiye'nin güney komşusu haline gelen Rusya, Libya hamlesiyle Avrupa'nın da güney komşusu olacak.

Rus yönetimi Mısır'da 2013'teki askeri darbeyi en fazla avantaja çeviren ülkelerden oldu. Kahire'yle askeri anlaşmalar yapılırken Rusya ve Mısır orduları kısa süre önce Akdeniz'de birlikte tatbikat yaparak işbirliğini güçlendirdi. Rus doğalgaz şirketi geçtiğimiz yıl Mısır'ın zengin doğalgaz sahalarından Zohr'da yüzde 30'luk payı 1.5 milyar dolara satın aldı.

Sıradaki Haber