17 °c

Tarihi Paket Postahanesi yıkıldı!

Galataport veya diğer adıyla Salı Pazarı Kurvaziyer Limanı Projesi kapsamında Karaköy Yolcu Salonu yıkılmıştı. Bu yıkımın ardından tarihi Paket Postahanesi de yıkıldı...

Türkiye Haberi
Tarihi Paket Postahanesi yıkıldı!
Tarihi Paket Postahanesi yıkıldı!

Karaköy Sahili'nde inşa edilen Galataport projesi Doğuş Grubu ve Bilgili Holding ortaklığıyla hayata geçmeye hazırlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde bu proje kapsamında tarihi Karaköy Yolcu Salonu yıkılmıştı... Yapılan açıklamalara göre, tarihi yapının daha sonra aslına uygun olarak yeniden inşa edileceği belirtilmişti.

Çalışmalar devam ederken proje kapsamında c de yıkıldı. Sahil boyunca uzanan ince uzun binanın denize bakan ön cephe duvarı ile kısa yan duvarları ayakta bırakıldı. Şantiye sebebiyle panolarla kapatılan inşaat çalışmaları yükseğe çıkıldığında görülüyor. İş makinalarının çalıştığı alanda, zemine beton enjekte ediliyor.

Paket Postahanesi’nin koruma grubu 5 Mart 2015 tarihinde birinci derece olarak belirlenmişti. İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu 9 Haziran 2016 tarihinde "Paket Postanesinde gerekli güçlendirmeler ve yapısal müdahaleleri gerçekleştirdikten sonra", İstanbul Modern Müzesi’nin buraya taşınmasının uygun olduğunu belirtmişti.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Karaköy Salıpazarı Limanı’nda devam eden Galataport projesi nedeniyle tescilli binaların yıkımı ve inşaatın çevreye zarar verdiği iddialarına yönelik basın toplantısı düzenledi. Kemankeş Caddesi’nde çatlaklar ve çevre binalarda hasarlar oluştuğunu, yol seviyesinin yükselerek kaldırım hizasına ulaştığını belirtti. Oda temsilcileri bu konuda gerekli önlem ve tedbir almayan sorumlu yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Mimarlar Odası Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk ve Şube ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Yapıcı, Karaköy Limanı’nın planlarda kruvaziyer liman alanı olarak görülmesine rağmen, alanda 5 yıldızlı otellerin yapıldığını söyledi. Projenin planlarını basına gösteren Yapıcı, "Zemin üstü tamamen alışveriş merkezi ve ofis bloklarına ayrılmış, gümrük ve ulaşım dahil tüm liman faaliyetleri bodrum katlara atılmıştır" dedi.

Yapıcı, proje alanı içinde çakılan kazıkların ve enjekte edilen betonun, komşu binaların zemin katlarından ve yollardan fışkırdığı iddiasında bulundu. Yapıcı, "Alt yapı sistemlerinin, çevre binaların fiziksel bütünlüğünü tehdit edecek biçimde zemin morfolojisi bozuluyor" dedi ve ekledi: "Kemankeş Caddesi olmak üzere inşaattan etkilenen bölgede ciddi çatlak, kayma ve deformasyonlar oluşturmaktadır"

Geçtiğimiz günlerde yıkılan Karaköy Yolcu Salonu’na da değinen Yapıcı, "Galataport projesinin yarattığı ve yaratacağı tahribat son dece ciddi boyutlara ulaştığından dolayı Karaköy Yolcu Salonu'nun yıkılmasına neden oldu"

Paket Postanesi’nin de yıkım kararı olmadan güçlendirilerek korunmasına dair raporlar bulunmasına rağmen dış duvarları hariç yıkıldığını ifade eden Yapıcı, aynı şekilde tescili bulunan Merkez Rıhtım Han binasının da benzer bir uygulamaya maruz kaldığını ifade etti.

Sıradaki Haber