17 °c

Timsal Karabekir: Babamla aynı duygular içerisindeyim!

Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir, babasının yazdığı marşları besteliyor. Karabekir: ''O zamandan bu zamana ruh aynı ruh, his aynı his. Bugün için de aynıdır, hiçbir şey değişmiş değil. Vatana duyulan aşk budur'' dedi.

Türkiye Haberi
Timsal Karabekir: Babamla aynı duygular içerisindeyim!
Timsal Karabekir: Babamla aynı duygular içerisindeyim!

Kurtuluş Savaşı'nın en büyük komutanlarından Kazım Karabekir'in 71 yaşında olan kızı Timsal Karabekir, babasının, Balkan Savaşı esnasında her milletin kendini ifade ettiği bir marşının bulunmasından, kendilerinin de bir marşının olması gerektiğinden hareketle iki ayrı marş kaleme aldığını söyledi.

Karabekir, Kurtuluş Savaşı'nın en önemli sloganlarından "Ya istiklal ya ölüm" sözünün, babasının yazdığı "Hür Vatan Marşı"nın ilk kıtasında yer aldığını aktararak, İstiklal Harbi'nin milli bir ruh içerisinde kazanılmasına imkan sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmaya babasının da eser gönderdiğini anlattı.

Babasının yazdığı marşları bestelediğini dile getiren Karabekir, aynı vatan sevgisini Mehmet Akif Ersoy'un şiirinde de gördüğünü kaydetti.

"Ya İstiklal ya ölüm!"

Karabekir, babasının 1930'da Erenköy'de satın aldığı evi müze yaptıktan sonra yazılan marşların ses kaydının kendilerine ulaştırıldığını belirterek, "Yıllar sonra, biz bu müzeyi açtıktan sonra, Amerika'da bir ailenin elinde 1919 yılında taş plağa alınmış o çocukların sesinden bu iki marş var. O çocukların sesinden, bestesi ve güftesi Kazım Karabekir'in... İstiklal Marşı yarışmasına da bunla katılıyor; Ya istiklal ya ölüm." diye konuştu.

İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'un "Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın" sözünü hatırlatan Karabekir, "İstiklal Marşı" ile babasının "Türk Yılmaz Marşı"nda benzer duygular olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Türk evladı tabii ki İstiklal Marşı'nı sahiplenecek. 'Tüten en son ocak' diyor. Babamın Türk Yılmaz Marşı'nda da diyor ki 'Düşmana salsa tek bile kalsa.' Yani 'bir tek sen kalsan, bu vatana sahip çıkılacak'. Ruh aynı ruh, his aynı his, yani vatana olan aşk budur. Bugün için de aynıdır, hiçbir şey değişmiş değil. Bu vatan, Allah korusun herhangi bir tehlikeye maruz kalırsa bir tek ocak tütüyorsa o sahiplenecek, bayrak hiçbir zaman inmeyecek."

İstiklal Harbi yıllarında milletin topyekün, vatanı kurtarmak için seferber olduğunu anlatan Karabekir, o yılları yansıtan metinlerin önemine işaret ederek, "Bakıyorsunuz kadını, erkeği, çoluğu çocuğu, yani bir millet kükrüyor istiklali için. Dolayısıyla bunu hissetmezsen kükreyemezsin ki... Bugün İstiklal Marşımız okunduğu zaman, her Türk evladının hissetmesi gerektiği şekilde, benim de yüreğim titriyor" diye konuştu.

"Akif büyük bir şair"

Timsal Karabekir, İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un büyük bir şair olduğunu söyledi. İstiklal Marşı'nın, İstiklal Harbi yıllarında verilen mücadelenin bugün hissedilebilmesi için önemli olduğunun altını çizen Karabekir, "Akif büyük bir şair gerçekten, çok yüce bir insan. Dolayısıyla onun yürekten hissettiği, yani hepimize tercüman oluyor bir şekilde. İfademiz onunki kadar olamayacak hiçbir zaman. Öyle bir şair bilemiyorum, bir daha yetiştirebilir miyiz ama hiç olmazsa hissedebiliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Sıradaki Haber