17 °c

Türkiye'nin en acı tablosu!

İzmir Barosu “Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü” kapsamında adliye baro biriminde basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, dünyada 200 milyona yakın Türkiye' de ise 2 milyona yakın çocuk işçinin bulunduğu ifade edildi.

Türkiye Haberi
Türkiyenin en acı tablosu!
Türkiye'nin en acı tablosu!

Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)12 Haziran 2002 yılında çocuk işçiliğinin olumsuz ve ağır koşullara dikkat çekmek amacıyla  "Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü" ilan etmesine ilişkin İzmir Barosu adliye baro biriminde konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamayı İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi adına Avukat İlke Erol okudu. Dünyada 200 milyona yakın Türkiye' de ise 2 milyona yakın çocuk işçinin bulunduğu dile getiren Erol, çocuk işçiliğinin hem dünyada hem de Türkiye'de kronikleşen bir insan hakları sorunu haline geldiğini söyledi.            

Farklı kanun ve mevzuatlar ile çalışma yaşının 12 veya 14-15 olarak belirlendiğini söyleyen Erol, tek bir mevzuat ile çocuk işçilerin adaletli ve sağlıklı çalışma koşullarına acilen kavuşturulmasının önemli olduğunu belirtti. Çalışma hayatında çocuk işçilerin ağırlıklı olarak tarımda istihdam edildiğine dikkat çeken Erol, “Çalışan çocukların yarıya yakını tarım alanında çalışmakla birlikte bu çocukların da yine yarıya yakını ücretsiz aile işçisi olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Tarım işçisi olarak çalışan çocuk işçilerin kayıt altına alınması ve acil olarak çalışma şartlarını düzeltici ve haklarını sağlayıcı düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Kamuoyunda 4+4+4 olarak ifade edilen zorunlu eğitimdeki değişiklik de çocuk işçiliğini artmasına neden olmuştur" dedi.

'2016 YILINDA 56 ÇOCUK İŞ CİNAYETİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ'
İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi verilerine göre iş kazası sonucu hayatını kaybeden çocuk işçi sayısının her geçen gün artığını belirten Erol, 2012 yılında 32, 2016 yılına ise 56 çocuğun iş cinayetleri sonucu hayatını kaybettiğine söyledi.  Erol, "İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak; çocukların ekonomik sömürüye maruz kalmamaları, tehlikeli işlerde çalıştırılmamaları,  eğitimlerinin, sağlıklarının ve gelişimlerinin zarar görmemeleri için uluslararası düzenlemeler çerçevesinde mevzuat değişikliği ile birlikte denetimlerinin yapılması konusunda tüm kamu otoritelerini göreve davet ediyoruz" dedi. 

Sıradaki Haber