17 °c

REFERANDUM

14 Nisan 2017 Cuma
REFERANDUM
REFERANDUM

Referanduma 1 gün kala hayırcı cephesine dair bir kaç yorumumu yazmak istiyorum.

Yalnız -Bütün hayırcılar vatan hainidir- anlayışına katılmadığımı söyleyeyim en başından. Ülkenin yararına olacağını düşündüğümüz konularda farklı fikirlere sahip olmak demokrasimizin bir gereğidir.
Ben size altında artniyet olduğu açıkça belli olan konulardan bahsedeceğim.

Kampanyalar başladığından beri "tek adam" argümanları aldı başını gitti. Atatürk'ü hatasız ve dünyanın en iyi lideri kabul eden insanların tek adamlık eleştirisi yapmasını asla samimi bulmuyorum. Günaşırı Stalin ve komunizm övgüsü yapan sosyalistlerin de tek adamlık eleştirisi yapmasını aynı şekilde samimi bulmuyorum.

Dertlerinin -yargı bağımsızlığı- falan olmadığı açık. Çünkü maddeleri okumamış veya okuduğundan bişey anlamamış bir lidere alkış tutanları anlamak mümkün değil.

Peki nedir dert?
Eskiden koalisyon aracılığı ile hükümete gelme ihtimali olan merkez solun yeni sistemde sağcı bir parti ile anlaşmadığı sürece iktidara gelmesi epeyi zor. Anlaşmanın yanında aday da sağcı olmalı. Peki bu yöntem işe yarıyor mu? Hayır. Ekmeleddin İhsanoğlu yenilgisinin üstünden çok zaman geçmedi.

Merkez sol bu ülkede her zaman oy kazanmak yerine önce kendi oy potansiyelini kemikleştirmeyi seçerek seçim kampanyalarında aşırı dik söylemlerde bulunmayı seçer. Yeni sistemde seçim zamanı dışında bunu yapsa da, işin sonunda sağcı biriyle el sıkışmak zorunda kalacaklar. Kendileriyle çelişmek zorunda kalacaklar yani.

Yani önerilen sistem hayırcılara diyor ki; öyle dik söylemlerde bulunmak yok. İktidara gelmek mi istiyorsun? Buyur halkın %50 den fazlasını ikna et!

Referandum kampanyalarında bunun bir tezahürünü gördük aslında. Kemal Kılıçdaroğlu'nun Necmettin Erbakan'ı anma törenine katılmasını yakın tarihe bakıp ironik bulmayan yoktur herhalde. Ama Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu sefer %50 den fazlasına ihtiyacı var...
Sırf bu sebeple bile yeni sistemin ülkeme yararlı olacağını düşünmekteyim.

Gelelim diğer konuya...
Yargı bağımsızlığı. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı eski sisteme göre anayasa mahkemesine 2 üye daha az atayacak. Yani yeni sisteme hayır diyenler "Cumhurbaşkanı anayasa mahkemesine 2 üye fazla atasın" demiş oluyorlar. Yürüttükleri kampanyaya bakınca gerçekten komik geliyor değil mi?
Ayrıca evet diyecek olanlar ise "TBMM anayasa mahkemesine 7 üye atasın" demiş oluyor. Eski sistemimizde Meclis'in böyle bir hakkı yok.

Bir de son günlerde "eyaletler olarak ayrılacağız" diye bir söylenti çıktı. Evet kampanyası yürütenlerin tamamı üniter yapımızı koruyan bir sistemdir dese bile nasılsa hayır kampanyacılarına her şey mübah.
Ahmet Hakan perşembe günü canlı yayında Deniz Baykal'a sordu.
"Eyalet sistemi gelecekse pkk neden hayır diyor?"
"... onu da PKK'ya sormak lazım."

Başka sözüm yok hakim bey.