17 °c

Hamilelikte şeker yükleme testini mutlaka yaptırın!

05 Ocak 2018 Cuma

Gebelik diyabeti neden ortaya çıkar?

Gebelik diyabeti (gestasyonel diyabet) gebelik döneminde tanısı konulan diyabete denir. Gebelik diyabetinin nedenleri arasında hem genetik hem de çevresel faktörler yer almaktadır. Ailesinde Tip 2 Diyabet geçmişi olanlar, Vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olanlar, 35 yaş üzeri gebe kalanlarda, idrarda şeker bulunanlarda ve polikistik over sendromu olanlarda daha sık görülmektedir. Basit şekerlerden zengin beslenme, yağların gereğinden fazla tüketilmesi ve hareketsizlik hastalığa neden olan başlıca çevresel faktörlerdir.

Gebelik sırasında ortaya çıkan diyabetin, gebelik sonrasında kişilerin sağlıklı bir beslenme programı ve düzenli spor yapmaları sayesinde ideal kilolarına dönmeleri ile kalıcı hale gelmesi engellenebilir.

Kaç gram şeker içilerek yükleme testi yapılır?

Gebelik diyabeti, genellikle gebeliğe bağlı diyabet riskinin en yüksek olduğu 24-28.haftalarda şeker yükleme testleri yapılarak teşhis edilir. Genelde iki basamaklı test uygulanır. Öncelikle aç karna 50 gram şeker içeren su içirildikten sonra kan şekerine bakılır. Kan şekerinin kabul edilen eşik değer olan 140’ın üzerinde olması durumunda farklı bir günde aç karna yapılacak ikinci bir test ihtiyacı doğar.

Yapılan ikinci testte 100 gram şeker içeren su içirildikten sonra her saat başı kan şekeri değeri ölçülerek 3 saat içerisinde kan şekerinin hangi değere vardığı incelenir. Böylece anne adayında gebelik şekeri olup olmadığı kesin olarak belirlenebilir. Şeker yükleme testi sonrasında aşırı fiziksel aktivitede bulunulmamalı ve 3 saatlik testin hemen ardından yemek yenmemelidir.

Gebelik şekerim çıkarsa korkmalı mıyım?

Gebeliğiniz sırasında sizde gebelik şekeri çıkması dünyanın sonu değildir. Gebelik diyabeti tanısı konulan kişilerin bir doktor kontrolünde beslenme planlarını gözden geçirmeleri çok önemlidir. Gebelik boyunca daha önce hiç canımızın çekmediği bazı gıdaları aşerebilir veya tatlılara karşı aşırı bir düşkünlük gelişebilir. Bu durumla çok sık karşılaşmaktayız. Elbette aşerdiğiniz veya canınızın çektiği gıdaları gebelik süresince tamamen almayın demiyoruz. Fakat günlük alınması gereken enerjinin dağılımına dikkat ederek beslenme planımızı oluşturmalıyız.

Kan şekerini hızlı yükselten şeker, ekmek, makarna, pirinç pilavı ve incir gibi meyveler yerine lif miktarı yüksek, kan şekerini daha yavaş yükselten tam tahıllı ekmek, ıspanak, lahana, elma, muz gibi besinleri seçmek faydalı olacaktır. Ana ve ara öğünler atlanmamalıdır. Diyabette olduğu gibi gebelik diyabetinde de kan şekerinin düşmesi oldukça sıkıntılı bir durumdur. Bunu önlemenin en güzel yolu az az ve sık aralıklarla beslenmektir. Ara öğünlerde hem iştahımızı bastıracak hem de kan şekerimizi dengeleyecek badem, fındık, tarçın serpilmiş yoğurt, süt, gün kurusu kayısı gibi alternatiflerden ölçülü olarak tüketebilirsiniz.

Sonuç olarak gebelik şekeri hem anne, hem de bebeğin sağlığı açısından kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Fakat gebelik şekeri çıkması durumunda korku ve paniğe kapılmak yapacağımız en son şey olmalıdır. Gebelik süresince alınan fazla kiloların uzman bir hekim kontrolünde düzenli ve dengeli beslenme planı ile kaybedilmesi ve haftada 3 gün 30 ila 45 dakikalık tempolu yürüyüşler gibi egzersizlerin hayatımıza katılması ile gebelik diyabetinden kurtulmamız mümkündür.

Sağlıkla Kalın…