17 °c
Yazı İşleri Yazı İşleriBize göre

ERKEN SEÇİM

17 Nisan 2018 Salı

Normal şartlarda Ak Parti erken seçime karşıdır ve bu zamana kadar 2007 genel seçimleri hariç hiçbir seçimi erkene almamıştır. Sayın Devlet Bahçeli’nin “seçimi 26 Ağustos 2018’de yapalım” şeklindeki önerisine Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ne yanıt verecek henüz bilmiyoruz ama sanki milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçiminin erkene alınması ülkemiz için daha olumlu bir siyasi sürece yol açacak gibi görünüyor. Çünkü, yeni sistemimizin tüm uyum yasalarıyla ve kurumlarıyla birlikte bir an önce hayata geçmesi ve çalışmaya başlaması hem ülkemizin şu anda karşı karşıya olduğu zorlukların aşılması hem de hedeflerine daha çabuk ulaşması için bu seçimlerin bir an önce yapılması daha iyi olabilir.

Şu anda Başbakanlık ve bakanlıkların var olması yani yürütme erkinin halen eski sisteme göre işliyor olması ülkemizin ihtiyacı olan hızlı karar alma mekanizmasını tıkıyor. Yeni sistemde yürütme erki doğrudan Cumhurbaşkanı olacak. Meclis yasama ve denetimle yetkili bir organ olarak çalışacak. Peki bu neden önemli?

İki açıdan bu konuda aciliyet var. Bir tanesi jeopolitik risklerin artıyor olması ki bu ülkemizin bekası kadar önemli. Üstelik jeopolitik riskler öyle kısa sürede bitecek gibi de görünmüyor. Diğer önemli aciliyet konusu ise ekonominin ihtiyaçları için daha hızlı olma mecburiyeti. Türkiye, güçlü ekonomisiyle son 3 yıldır çok sayıda açık ve gizli saldırıya dayandı. Bundan sonra çok daha güçlü ekonomiye ve bunun için de çok daha hızlı ve etkili kararlara ihtiyaç var. Tamamlanan mega projelerin yanına yenilerinin eklenmesi gerekiyor.

Bize erken ya da zamanında olsun seçimler memleket için hayırlı olsun demek düşer. O yüzden siyasetin alacağı her iki yöndeki karara da saygı duyarız.