17 °c
Yazı İşleri Yazı İşleriBize göre

İTTİFAK VE İSTİKRAR

21 Şubat 2018 Çarşamba

Türkiye, başkanlık sistemine geçiş yaptı ve artık ‘hükümet kurmak ve sürdürmek için koalisyon’ ihtimali tarihe karıştı. Çünkü, yürütme görevi yani hükümet etme görevi artık başkanlıkta olacak. Başkan da yüzde 50’nin üzerinde oy alarak seçilmiş olacağı için bakanlarını dilediği gibi atayacak. Yani hükümetini kuracak. TBMM ise sadece yasama ve belli ölçülerde denetleme görevini yapacak. 

Üzerinde mutabakat sağlanan ve TBMM Başkanlığına sunulan yeni ‘ittifak yasa tasarısı’ işte bu yapı içinde milletvekilliği seçimlerinde seçimden önce ittifak nasıl sağlanacaksa onun yöntemini belirliyor. Vatana millete hayırlı olsun. 

Görüldüğü gibi yeni sistemimiz yani başkanlık sistemimiz siyasette bir süredir bazı çevrelerin çok şikayet ettikleri kutuplaşma sorununa da büyük bir çözüm sağlıyor. Partilerin daha kolay ittifak kurmasını, yasama ve yürütmenin emanet edileceği kişi ve organları önceden uzlaşmayla seçmesini bir anlamda teşvik ediyor.

Bunun dışında zaten başkan adaylarının yüzde 50’nin üzerinde oy alma mecburiyeti de onların seçim sürecinde kendi siyasi görüşlerine taban tabana zıt seçmen kitlesinden de oy almak zorunda oldukları gerçeğini güçlendirmiş durumda ki bu sayede de ittifak dışı cepheye de pozitif mesajlar ve vaatler üretilmesi ayrıca gerekli ve önemli hale gelmiş oluyor. 

Kim ne derse desin yeni sistemimiz, ülkemizin istikrarlı ve daha demokratik bir yönetime geçişini sağlayacak. Bu konudaki tüm süreç ilk etapta 2019’daki milletvekilliği ve başkanlık seçimleriyle büyük ölçüde tamamlanmış olacak. 

Türkiye artık geleceğe daha güvenle bakabilir.